Το ήξερες ότι…;
Το κομμένο αυτάκι στη γάτα είναι το σήμα κατατεθέν ότι είναι στειρωμένη; Είναι ένα διεθνές σημάδι για να ξεχωρίζουν φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνίατροι τις στειρωμένες γάτες!
Ενώ το ζωάκι είναι υπό γενική αναισθησία, ο γιατρός κόβει μικρό τμήμα του αριστερού αυτιού! Η γάτα δε θα πονέσει, αφού ούτως ή άλλως θα πάρει παυσίπονα για την επέμβαση της στείρωσης. Το κόψιμο του αυτιού δεν θεωρείται ακρωτηριασμός, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είναι μέρος του προγράμματος ΤΝR (trap, neuter,return) που σημαίνει: Παγιδεύστε – Στειρώστε – Επιστρέψτε (TNR)
Οι κτηνίατροι μπορούν να καταλάβουν εάν ένας αρσενικός γάτος έχει στειρωθεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις θηλυκές!
Το κόψιμο της άκρης του αυτιού έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές φιλοζωικές οργανώσεις ως ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωριστούν οι στειρωμένες αδέσποτες γάτες.
Τι συνέβαινε πριν καθιερωθεί το “κομμένο αυτάκι”;
- Προτού καθιερωθεί διεθνώς το κόψιμο του αυτιού, οι φιλοζωικές οργανώσεις, για να αποφύγουν παγίδευση ήδη στειρωμένων ζώων, φωτογράφιζαν τις στειρωμένες γάτες! Πώς όμως να ξεχωρίσεις ποια ασπρόμαυρη είναι αστείρωτη ανάμεσα σε δέκα; Και πώς να την ξεχωρίσει ένας φιλόζωος που δεν έχει πρόσβαση στο φωτογραφικό σου αρχείο;
- Άλλη μέθοδος ήταν η τοποθέτηση ενός μικρού τατουάζ στο εσωτερικό του αυτιού. Μόνο ο κτηνίατρος μπορούσε να το διακρίνει, ενώ οι εθελοντές είχαν χάσει χρόνο για παγίδευση και μεταφορά του ζώου…
- Ο μεταλλικός δακτύλιος στο αυτί πάλι δε βοηθούσε καθώς η γάτα κινδύνευε να σκαλώσει τα νύχια της, να πιαστεί σε κλαδιά και να κόψει το αυτί της.
Το μικρό κόψιμο του αυτιού, σχεδόν 5 χιλιοστά, αποδείχθηκε η λύση. Η αιμορραγία είναι ελάχιστη, καθώς η περιοχή δεν διατρέχεται από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και η διαδικασία είναι απλή…
Χάρη στο σημάδι αυτό, λοιπόν, οι εθελοντές των σωματείων αναγνωρίζουν ποιες γάτες μιας περιοχής είναι στειρωμένες. Έτσι, αν μπουν σε παγίδα που έχει στηθεί, απλώς τις ελευθερώνουν…