Είναι γεγονός! οι σκύλοι είναι πολύ πιο έξυπνοι απ΄ ό,τι νομίζαμε!
- Μπορούν να καταλάβουν έως 250 λέξεις και χειρονομίες
- Να μετρήσουν έως το 5
- Να πραγματοποιήσουν απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς
- Να παραπλανήσουν τους ομοίους τους αλλά κι εμάς προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θέλουν
- Συναγωνίζονται σε ευφυΐα ένα παιδί 2 ετών…
Κατανόηση
Ο Στάνλι Κόρεν (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη συμπεριφορά των σκύλων) στο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Ψυχολόγων, δήλωσε ότι «ο σκύλος είναι γλωσσικά περίπου τόσο ευφυής όσο και ένα παιδί δύο ετών. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καταλάβει περίπου 165 λέξεις, σήματα και χειρονομίες. Οι πιο έξυπνοι σκύλοι όμως μπορεί να καταλάβουν έως 250 λέξεις και χειρονομίες, όσες περίπου και ένα παιδί δυόμισι ετών»! Ένα μπόρντερ κόλι που μελέτησε ο Στάνλι Κόρεν έδειξε πως κατανοούσε απόλυτα περισσότερες από 200 λέξεις- αναγνώριζε δεκάδες αντικείμενα με το όνομά τους και τα έφερνε κατόπιν εντολής. Επιπλέον, μάθαινε πολύ γρήγορα τα ονόματα νέων αντικειμένων και επτά στις δέκα φορές έφερνε πίσω το σωστό έχοντας μόλις μάθει το όνομά του!
Αριθμητική
Ο Καναδός καθηγητής χρησιμοποίησε τεστ σχεδιασμένα για μικρά παιδιά και διαπίστωσε πως οι σκύλοι μπορούν ακόμα και να… μετράνε!
Σύμφωνα με το πείραμα που πραγματοποίησε κατέληξε στο γεγονός ότι «οι σκύλοι ξέρουν πως ένα συν ένα πρέπει να κάνει δύο και όχι ένα ή τρία»! Πως όμως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα;
Το πείραμα:
Όταν κάτι απρόσμενο συμβαίνει με ένα αντικείμενο, παιδιά και σκύλοι μένουν να το κοιτάζουν για αρκετή ώρα. Ο Κόρεν λοιπόν τοποθέτησε σκύλους μπροστά σε ένα τζάμι· από την άλλη πλευρά, κατέβαινε πρώτα μία λιχουδιά και μετά άλλη μία. Κατόπιν το τζάμι κατέβαινε και ο σκύλος έτρωγε τις δύο λιχουδιές. Κάθε φορά όμως που μία λιχουδιά αφαιρούνταν κρυφά ή τοποθετούνταν ακόμη μία, ο σκύλος έμενε να κοιτάζει πολύ περισσότερο με το που κατέβαινε το τζάμι.
Η παραπλάνηση…
«Τα σκυλιά μπορούν να ξεγελάσουν εκούσια κάποιον, για να πάρουν τη λιχουδιά, ικανότητα που τα παιδιά αναπτύσσουν… αργότερα».
Σύμφωνα με τον Κόρεν, αιώνες επιλεκτικής αναπαραγωγής και συμβίωσης με τους ανθρώπους ακόνισαν το μυαλό των σκύλων. «Όταν ένας άνθρωπος δείχνει κάτι, ο λύκος θα κοιτάξει το δάχτυλο ενώ ο σκύλος το σημείο που δείχνει».