Όταν ήμουν ακόμα κουτάβι

Καλώς με δέχτηκες λοιπόν!

Με είδες, με λάτρεψες δεν μπόρεσες να αντισταθείς, με υιοθέτησες και ξαφνικά προστέθηκε ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια. Τονίζω το ένα καινούργιο μέλος στην οικογένεια γιατί ουσιαστικά αυτό είμαι. Οικογένεια! Σκέψου το πολύ καλά πριν πάρεις αυτή την απόφαση. Θα είμαι πάντα χαριτωμένο αλλά δε θα είμαι πάντα κουτάβι!

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή

 

Πρώτες μέρες στο σπίτι…

Για μένα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όλα για μένα είναι ξένα ακόμα. Οι μυρωδιές, οι χώροι, οι θόρυβοι, ακόμα και η γεύση της τροφής. Από τη στιγμή που έχω μεγαλώσει και έχω ξεπεράσει τον ενάμιση μήνα ζωής, σιγά σιγά δε θα χρειάζομαι άλλο γάλα. Αν και πολύ νόστιμο είναι πολύ πιθανό να μου δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα και δε το θέλουμε αυτό…

Το φαγητό μου πρέπει να είναι προσεγμένο και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ώστε να διασφαλίσουμε
  • σωστή ανάπτυξη όλων των ζωτικών οργάνων
  • σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος
  • άριστη όραση
  • υγιές και λαμπερό τρίχωμα
  • φυσιολογικό μεταβολισμό
Απαραίτητη, βέβαια, κρίνεται η επίσκεψη στον κτηνίατρο, για προληπτικό έλεγχο, γενικές συμβουλές και τα πρώτα εμβόλια!
  • Το πρώτο μου εμβόλιο γίνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 6 εβδομάδων, είναι το διπλό για την παρβοεντερίτιδα(τύφο) και το δεύτερο σκέλος του εμβολίου περιλαμβάνει τον ιό της νόσου του Carre (μόρβα).
  • Ο δεύτερος εμβολιασμός μου, γίνεται σε ηλικία 8-9 εβδομάδων, με το πενταπλό εμβόλιο για τα νοσήματα της παρβοεντερίτιδας, νόσου του Carre, λοιμώδους ηπατίτιδας, λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας και της λεπτοσπείρωσης. Η επανάληψη αυτού του εμβολίου γίνεται την 12η και 16η εβδομάδα, με μεσοδιαστήματα δηλαδή 3-4 εβδομάδων.
  • Το εμβόλιο της λύσσας γίνεται μία φορά στην ηλικία των 12-16 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται όπως και το πενταπλό σε ένα χρόνο. Ακολουθούν αναμνηστικοί ετήσιοι εμβολιασμοί, μην το ξεχάσεις! Βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό σου ή άσε ένα σημείωμα στην πόρτα του ψυγείου! (Σε περίπτωση που δεν έλαβα πρωτόγαλα συνιστάται το πρώτο εμβόλιο να γίνει στις 4 εβδομάδες!)

Πέραν των υποχρεωτικών αυτών εμβολίων υπάρχουν και τα παρακάτω εμβόλια…

  • Το εμβόλιο για την Bordetella bronchiseptica σε ηλικία 8, 12 και 16 εβδομάδων.
  • Το εμβόλιο της λεϊσμανίωσης, η πρώτη δόση του οποίου γίνεται σε ηλικία 6 μηνών. Πριν αποφασίσεις για αυτό το εμβόλιο ζήτα από το γιατρό μας να σε ενημερώσει για τις παρενέργειες!
  • Το εμβόλιο για τα δερματόφυτα (μύκητες), το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, ακολουθούν άλλες δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 10-21 ημερών και ένας επαναληπτικός εμβολιασμός κάθε χρόνο.

Το εμβολιακό πρόγραμμα που επιλέγει να ακολουθήσει ο κάθε κτηνίατρος ενδέχεται να διαφοροποιείται και επιδέχεται τροποποιήσεων

Κοινώς με το που έρθω σπίτι σου δε θα κάνουμε άλλη δουλειά εμείς. Από εμβόλιο σε εμβόλιο θα πηγαίνουμε.

Όσο δυσάρεστο και να ακούγεται, όμως, είναι απαραίτητο. Χρειάζομαι ένα γερό ανοσοποιητικό και αντισώματα για να προστατευτώ από σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες.

Τον πρώτο καιρό στο σπίτι θα είμαι αγχωμένο. Φρόντισε να κυκλοφορώ μόνο σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού (π.χ. σαλόνι) όταν θα λείπεις ή θα κοιμάσαι γιατί στην αρχή το σπίτι θα είναι χαοτικό για μένα.

Τα βράδια λογικά θα σου πάρω τα αφτιά με το κλάμα και τη γκρίνια. Θέλω όμως να τσεκάρω πόσο εύκολα θα λυγίσεις. Θέλω να ξέρω τα όρια σου. Αν δε μου δώσεις καθόλου σημασία, μην ανησυχείς, θα το ξεπεράσω. Είμαι μωρό και είναι φυσιολογικό να κλαίω και να ζητάω προσοχή. Προτιμότερο είναι να φορέσεις ωτοασπίδες για να κοιμηθείς, παρά να συνδυάσω ότι κάθε φορά που γκρινιάζω θα γίνεται κάτι καλό! Θα είναι ευκαιρία να γκρινιάζω συνέχεια…

Στην ηλικία μου, όπως και σε όλα τα μωρά, έχω την ανάγκη να πηγαίνω πολύ συχνά τουαλέτα και μου είναι αδύνατο να κρατηθώ. Τοποθέτησε πάνες και βοήθησέ με να καταλάβω ποια είναι η χρηστικότητά τους…

Μη μου κάνεις ποτέ παρατήρηση φωνάζοντας το όνομά μου!

 

Αν θελήσεις να με μαλώσεις χρησιμοποίησε το “μη” και το “όχι” σε αυστηρό τόνο. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να συνδυάσω το όνομα μου με κάτι αρνητικό και θα είναι κρίμα να μπερδεύομαι. Να με επιβραβεύεις πάντα όταν κάνω κάτι καλό για να ξέρω τι σε ευχαριστεί.

Όταν θα κάθεστε για φαγητό, θα ξεδιπλώνω όλη μου τη γοητεία για να μου δώσεις μια μπουκίτσα. Μια μπουκίτσα μόνο… Μην το κάνεις! Θα το μετανιώσεις αργότερα που θα γίνω τέρμα ζήτουλας και δε θα μπορέσεις ΠΟΤΕ να φας με την ησυχία σου…

Επίσης, όταν κοιμάμαι, κοιμάμαι! Ξέρω πόσο χαριτωμένο είμαι αλλά… μη με πειράζεις και μη με ξυπνάς! Αυτές οι ώρες ύπνου για μένα, είναι πολύ σημαντικές. Ο ποιοτικός ύπνος και το καλό φαγητό παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη μου, η οποία είναι ραγδαία σε αυτό το στάδιο.

Και πάνω από όλα μη ξεχνάς: χρειάζομαι πολλή αγάπη, αφοσίωση και κάποιο κομμάτι του χρόνου σου. Ποτέ και για κανένα λόγο μη με χτυπήσεις. Ούτε με το χέρι, ούτε με εφημερίδα, ούτε με πούπουλο! Είμαι μωρό ακόμα εξάλλου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *