«Ι’m Positive»
Δυο λόγια τι ισχύει για εσάς
To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (acquired immune deficiency syndrome, συντομογρ. AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV).
Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του. Έτσι τα άτομα με AIDS είναι περισσότερο πιθανό να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.
O ιός του AIDS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature», βάσει γενετικών αναλύσεων, τοποθετούν την εμφάνιση του θανατηφόρου ιού το έτος 1908.
Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ο HIV προήλθε από ιό ο οποίος αρχικά είχε μολύνει τους πιθήκους στην Αφρική και μεταπήδησε στον άνθρωπο κατά πάσα πιθανότητα ως αποτέλεσμα της σφαγής πιθήκων για το κρέας τους…
Δυο λόγια τι ισχύει για εμάς τις γάτες
Ο Feline Immunodeficiency Virus (γνωστός ως AIDS της γάτας – FIV) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1986, όταν κάποιες από εμάς άρχισαν να δείχνουν σημάδια ανοσολογικής ανεπάρκειας παρόμοια με τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ανθρώπους με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
Πως θα μπορέσεις να μάθεις αν έχω AIDS;
Με μία πολύ απλή εξέταση αίματος! Η όλη διαδικασία δε θα μου είναι καθόλου ευχάριστη καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να τον τσιμπάνε για να του πάρουν αίμα (βασικά σε κανέναν δεν αρέσει να τον τσιμπάνε γενικά..) αλλά μεταξύ μας δεν είναι και κάτι τρομερό!
Εκείνα τα 10 λεπτά που θα περιμένεις μέχρι να βγει το test (θυμίζει λίγο test εγκυμοσύνης η φάση) θα μοιάζουν ώρες ατελείωτες για σένα. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο να γνωρίζεις για να είσαι προετοιμασμένος! (plus το test δείχνει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και στον ιό της λευχαιμίας της γάτας (FeLV), αλλά αυτό θα το αναλύσουμε άλλη φορά)
Πολλοί κτηνίατροι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για χάρη της αμεσότητας ενώ ίσως κάποιοι άλλοι επιλέγουν να στείλουν το αίμα σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο για μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Εμπιστεύσου τον κτηνίατρό μας
Τα τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον ιό (και όχι τον ίδιο τον ιό) και μπορεί πολλές φορές να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο αν το test βγει θετικό, είναι καλό να γίνεται επανέλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγεται ο έλεγχος στα «μικρά» κάτω των 6 μηνών και αυτό για να μη δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα λόγω των μητρικών αντισωμάτων που επιβιώνουν στον οργανισμό τους
Αν και πολλές από εμάς ενδέχεται να μην εμφανίσουμε κάποιο σύμπτωμα για πολλά χρόνια, αν παρατηρήσεις κάποιο κλινικό σύμπτωμα όπως τα παρακάτω θα πρέπει να μην αναβάλλεις ούτε λεπτό την επίσκεψη στον κτηνίατρο για ένα check up!
Ύποπτα σημάδια είναι:
- Απώλεια βάρους
- Πυρετός
- Λοιμώξεις
- Διάρροια
- Λήθαργος
Πως μεταδίδεται;
Το βασικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ με κανέναν τρόπο ούτε στον άνθρωπο ούτε και στον σκύλο! Μεταδίδεται όμως στις γάτες (όχι τόσο εύκολα όσο ο ιός της λευχαιμίας) αλλά μεταδίδεται μέσω δαγκωματιάς ή ζευγαρώματος. Με απλά λόγια αν δεν είχες προνοήσει για τη στείρωσή μου τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια. Στείρωση ΤΩΡΑ.
Τώρα που το test βγήκε θετικό πρέπει να είμαι στην απομόνωση;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ! Για αρχή σταμάτα τα ρατσιστικά σου. Είμαι μια κανονική – κανονικότατη- γάτα σαν όλες τις άλλες. Μπορώ να κάνω παρέα με άλλες γάτες που έχουν βρεθεί θετικές στον ιό του AIDS αλλά μπορώ να κάνω και παρέα με τις άλλες. Βασική προϋπόθεση είναι να συμπαθιόμαστε και να έχουμε στειρωθεί. (Ξαναδιάβασε τώρα πως μεταδίδεται)
Τρόπος ζωής από εδώ και στο εξής
Χρειάζομαι στοργή και προδέρμ. Απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή με καλής ποιότητας τροφή και όσο το δυνατόν λιγότερο stress. Τέρμα οι αλητείες
Συνεχίζεται…